Tennis Vlaanderen

Transer aanvragen:

Alle tennissers die in het seizoen 2019 interclub tennis gespeeld hebben en die in 2020 interclub tennis willen spelen bij een andere club (zowel voor een Tennis Vlaanderen- als een AFT-club), moeten een transfer aanvragen. De speler kan vanaf 15/11 t.e.m. 15/01 zijn transfer online regelen via zijn spelersdashboard (in het blokje “Interclub” voegen we op 15/11 een extra tabblad “Transfer” toe). 

 

Bijkomende verklaring over de nieuwe tennisklassementen:

 

Sinds 5 november kennen onze 151.407 leden van Tennis Vlaanderen hun nieuw tennisklassement, waaronder dus ook jullie clubleden. En daar kwam heel wat reactie op! Daarom zullen we onderstaande mail morgen (27/11) versturen naar alle spelers die in de piramide geplaatst werden. Willen jullie graag het nieuwe systeem zelf verder toelichten op de club? Bekijk hiervoor deze powerpoint!


Hadden we zoveel reactie verwacht? Zeker wel! Elke competitiespeler, ook al is hij/zij geen David Goffin of Elise Mertens, wil op zijn/haar niveau ook wel een leuke match, een tornooititel of een teamcompetitie winnen. Een correcte waardering via het tennisklassement is dan zeker belangrijk. En nét dat willen we met het nieuwe tennisklassement bereiken! 

We hebben de reacties die tot bij ons kwamen steeds persoonlijk geantwoord. We stellen vast dat dit extra woordje uitleg welkom is. Hieronder vind je een handig antwoord op de meest voorkomende vragen en misverstanden.

Hoe zijn jullie tot dat systeem gekomen?

Aan het nieuwe systeem is heel wat diepgaande analyse voorafgegaan. Tennis Vlaanderen en AFT (de Waalse tennisfederatie) sloegen de handen in elkaar om de problemen van de oude klassementsberekening aan te pakken. Op basis van de huidige klassementen en competitieresultaten werd de startpiramide bepaald. De ruim 150.000 leden van Tennis Vlaanderen kwamen zo in 1 grote lijst te staan, met de nummer 1 (David en Elise) op kop en de meest recreatieve spelers als basis. Volgens vooropgestelde percentages kreeg iedereen dan zijn of haar nieuw klassement.

Ik speel amper nog wedstrijden en ik verlies vaak. Waarom ben ik dan gestegen?

Net zoals jij is ook 51 % van tennissend Vlaanderen “omhoog gesprongen” in de nieuwe klassementenpiramide. Ook je tennisbuur, -collega of vaste sparringpartner kreeg hoogstwaarschijnlijk een nieuw, hoger klassement. De hogere reeksen telden immers amper nog spelers en dat gat moest opgevuld worden. Net doordat de grote meerderheid deze sprong maakt, betekent dit dat je vanaf nu waarschijnlijk wel in een nieuwe reeks zal moeten spelen, maar dat je nog regelmatig dezelfde tegenstanders zal tegenkomen. Je blijft dus op je eigen niveau spelen, ongeacht je nieuwe punten. Onze ultieme tip: schrijf je in voor het eerstkomend tornooi en ervaar het vooral zelf! 

Met wie kan ik nog dubbelen?

Met iedereen! Het enige verschil is dat je door de nieuwe combinatie met je vaste dubbelpartner misschien in een andere reeks zal moeten aantreden. Maar geen paniek, je zal dezelfde gezichten ook in deze nieuwe reeks opnieuw tegenkomen, omdat ook zij een hoger klassement hebben in 2019. Het niveau in de reeks waarin je nu zal spelen zal lager zijn dan het niveau in diezelfde reeks vorig jaar. Je mag de reeksen qua spelniveau niet meer vergelijken met 2018.

Speel je in de hoogste dubbelreeks? Misschien is het de ideale gelegenheid om eens met een andere partner te spelen?

En hoe zit het met mijn vaste interclubploeg?

Goed nieuws: jullie kunnen nog steeds samen spelen. Het enige wat je eventueel zal moeten doen, is in een andere afdelinginschrijven. Moet je je ambities om kampioen te spelen dan opnieuw opbergen? Zeker niet! Ook de andere ploegen waar je vroeger tegen speelde zullen wellicht een hogere reeksmoeten opzoeken. Plan die interclubweekendjes alvast in!

Komen er dan geen aanpassingen meer?

Toch wel. Een aantal opmerkingen waren zeker terecht. Na een grondige evaluatie kunnen we volgende aanpassingen aankondigen

  • Voor kinderen tot 12 jaar die nu 10 punten hebben en niet meer kunnen meedoen aan de Kids Toer maken we een uitzondering. Zij kunnen nog tot 19 december 2018 deelnemen aan de Kids Toer zodat ze nog voldoende deelnames kunnen bemachtigen voor de spaarkaartactie. Vanaf 20 december, verwelkomen we hen graag in de Ethias Tour die dan van start gaat.
  • Jeugdspelers U13 die 30 of 35 punten hebben kunnen terecht in Reeks 1 en gaan we niet verplichten om deel te nemen in een oudere leeftijdsgroep. Dat hebben we aangepast in het reglement.  
  • In de interclub worden nog volgende aanpassingen doorgevoerd: 
    In bepaalde leeftijdscategorieën wordt er ofwel een extra gewestelijke afdeling bovenop voorzien ofwel wordt het maximum van de hoogste afdeling verhoogd. 
    In Heren, Dames en H35 wordt er niets gewijzigd, maar daar zorgen we wel dat de poules van de laagste nationale afdeling regionaler worden samengesteld (om verre verplaatsingen te vermijden).
  • Bij de jeugdinterclub U11 komt er een tussenafdeling. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag om “groene” spelers niet te verplichten om in geel in Afdeling 1 te spelen. En door die extra afdeling worden de mindere spelers ook niet benadeeld. 

De berekening van het dubbelklassement is nog niet gewijzigd. Daar kunnen echte dubbelspelers hun voordeel mee doen in de interclub, waar momenteel het enkelklassement telt. Doordat veel spelers gestegen zijn in enkel, kunnen echte dubbelspelers daar nu voordeel uithalen. Dat beseffen we en daar wordt hard aan gewerkt zodat we in2020 ook kunnen starten met een nieuwe berekening van het dubbelklassement

Het is zover: de klassementsberekening van het voorbije seizoen 2018 is gekend! Elke competitiespeler ontvangt een e-mail van Tennis Vlaanderen met een link naar de detailberekening op zijn/haar spelersdashboard.

MAAR… er is meer.

Vanaf het seizoen 2018-2019 schakelen Tennis Vlaanderen en AFT over op een volledig nieuw klassementsysteem. Spelers zullen het winterseizoen dus starten met een nieuw klassement dat op maandag 5 november gepubliceerd wordt en niet met het klassement dat vandaag (op basis van het reglement 2018) bekendgemaakt wordt.
Het nieuwe klassementsysteem moet alle spelers nog correcter waarderen en moet een positieve boost geven om competitie te spelen.

Wat verandert er nu concreet en wat is de impact op de competities?

Nog vragen? Dan vind je wellicht het antwoord in de FAQ’s. 

Wegwijs op de website van Tennis Vlaanderen

Volgende handleidingen maken je snel wegwijs doorheen de website:

Inloggen op de website en wachtwoord wijzigen
Inschrijven voor tornooi
Wedstrijdplanning bevestigen
Volg je klassementsberekening, je resultaten en je tornooi-inschrijvingen
Bekijk de video met de functionaliteiten van de nieuwe website
-
Tornooi-info op het spelersdashboard
Handig overzicht Jeugdcompetities op de website

 

TENNIS VLAANDEREN

Louizapoortgalerij 203 bus 3
1050 Brussel 

www.tennisvlaanderen.be